73 posts categorized "Interviews"

02/03/2010

Herman Van Rompuy te gast in de Zevende Dag

"We hebben de crisis heel goed aangepakt"

Herbekijk
Bron: www.deredactie.be

Herman Van Rompuy
 

14/12/2009

Herman Van Rompuy in HUMO

2009: het jaaroverzicht volgens Herman Van Rompuy

'Europa moet een wereldspeler worden. Niet ik'

Louis is de eerste die ik zie. De hond van het gezin Van Rompuy lijkt zich thuis te voelen in de Lambermont, de ambtswoning van de Belgische premiers. Hij zal gauw moeten verhuizen: de verbouwingen aan het huis van de Van Rompuys in Sint-Genesius-Rode - op de gevel prijkt al jaren het smeedwerk 'De rustige vastheid' - zijn bijna klaar. Zijn baas is trouwens niet langer eerste minister van België, maar (dat weet de hele wereld) de eerste president van Europa, want zo noemen we toch de permanente voorzitter van de Europese Raad.

Van alle jaren die Herman van Rompuy al heeft meegemaakt, en dat zijn er 62, is 2009 het bijzonderste, en ik ben naar de Lambermont gekomen om hem te vragen hoe hij zich dat jaar precies herinneren zal.

Lees meer op humo.be

23/10/2009

Van Rompuy houdt koers, uit Ampersand

Ampersand

Met het akkoord rond asiel en migratie, de leeftijdsverlenging van de kerncentrales en de begroting 2010-2011 realiseerde premier Herman van Rompuy op nauwelijks vier maanden tijd drie van zijn vijf werven. Daarmee geeft hij de vele critici die hem verweten niks te doen lik op stuk. Drie werven afgewerkt, twee te gaan. Maar dat zijn niet de minste…

Lees meer

Bron: www.cdenv.be

21/10/2009

Portret geschetst door Hugo Camps uit De Morgen

Portret

"Herman Van Rompuy is een van de weinige staatsmannen met een echte nekspier. Gaullistisch bijna. Nooit heeft iemand hem met het hoofd tussen de schouders zien lopen. Ook niet in dagen van tegenspoed. Kaarsrecht als een majoor verplaatst hij zich van huis naar werk, van dag naar nacht, en omgekeerd. Het quasi perkamenten hoofd altijd een klein beetje schuin"

"In Herman Van Rompuy triomfeert een zekere onafhankelijkheid van geest. Zeker, hij hecht aan normen en waarden, aan geloof en partij, aan gezag en traditie en wie weet nog aan de Navo. Maar hij maakt van zijn overtuiging geen kruipgat. Plat op de buik gaat hij ook niet. Dat is macht hem niet waard. Premier zonder rafelranden. Slimmigheidjes, dat natuurlijk wel."

Lees meer (pdf)


18/10/2009

Interview in Het Laatste Nieuws

Wees gerust, het komt wel goed

Vijfduizend woorden telde zijn speech in de Kamer, maar slechts twee ervan zijn blijven hangen: 'rustige vastheid', het beste wat Herman Van Rompuy (61) dit land te bieden heeft. Het motto, ontleend aan de dichteres Henriette Roland Holst, staat gegrift in zijn geheugen, gebeiteld in zijn ziel en gesmeed
in het hek van zijn huis. Het land is in crisis, economisch en communautair, maar de premier panikeert niet. "Wees gerust, het komt wel goed."

Bron: Het Laatste Nieuws
door Jan Segers

Lees meer "Interview in Het Laatste Nieuws" »

31/08/2009

Interview in Het Laatste Nieuws: "Ik ga fameus moeten afkicken"


Het lijkt wel alsof Herman Van Rompuy (61) even op en af naar de maan geweest is: zo groot is het enthousiasme rond zijn Australiëreis van de voorbije weken. Het blijft een fascinerend continent natuurlijk, daar aan die verste einder, en het is ook zo'n raar idee: onze premier die in een mobilhome door die stoffige weidsheid hobbelt, de kangoeroes tegemoet. Met een zak vol verhalen en indrukken is hij terug in de woelige Wetstraat, waar het najaar geen zoete koek dreigt te worden: "Ik ga fameus moeten afkicken, deze keer. Werken is op zich al een beetje tegennatuurlijk, vindt u niet?"

Bron: Het Laatste Nieuws
van onze redacteur Marnix Peeters

Lees meer "Interview in Het Laatste Nieuws: "Ik ga fameus moeten afkicken"" »

04/08/2009

Interview in LE SOIR: "Van Rompuy prévoit dix ans de galère"

Entre la crise financière et l’effet du vieillissement de la population, le Premier ose la vérité. Mais se veut rassurant.

Dans un entretien exclusif accordé au Soir, le Premier ministre Herman Van Rompuy n’y va pas par quatre chemins : la prochaine législature et une très grande partie de celle d’après seront, hélas, marquées par l’effort budgétaire.

« Une très grande partie de notre déficit conjoncturel va se transformer en déficit structurel, entre autres, en raison du vieillissement de la population », annonce-t-il.

Faut-il s’en inquiéter ? Pour le Premier ministre, tout cela est surmontable. « Pour vous donner une idée, en 1981, on avait un déficit de 15 %. Aujourd’hui, on en a moins que la moitié », précise-t-il. « Tout cela pour dire qu’on connaît ce genre de problèmes, qu’on les a surmontés. Je suis totalement convaincu qu’on peut aussi franchir l’obstacle qui est devant nous. D’ailleurs, on n’a pas le choix. » Mais ce sera très long, prévient-il.

Source: Le Soir de Véronique Lamquin
Lees meer (pdf)

Lees meer "Interview in LE SOIR: "Van Rompuy prévoit dix ans de galère"" »

03/08/2009

Geertrui Windels, mevrouw Herman Van Rompuy in HUMO

'Herman heeft álles gedaan om geen premier te moeten worden'

Het zal wel weer niks zijn, dacht Geertrui Windels, toen eind vorig jaar de naam van haar man rondzong als kandidaat-eerste minister. Herman Van Rompuy was al zo vaak genoemd, en telkens was de keuze op iemand anders gevallen. Maar zie, Jean-Luc Dehaene weigerde, en op slag was haar Herman de uitverkorene: het hele land smeekte om zijn wijze staatsmanschap - hij moest de rust in de Wetstraat laten terugkeren. Zo voltrok zich in de donkere dagen van december 2008 een klein mirakel.

Lees meer

Bron: www.humo.be

26/07/2009

Zeno-interview met Herman Van Rompuy

Premier Herman Van Rompuy ziet de eerste stabiele politieke zomer in drie jaar

Ik hoop dat we van het heilloze pad af zijn

Toen hij acht maanden geleden de Wetstraat 16 introk, zijn Nooitgedachtland, had hij één missie: rust in het huis brengen. Dat lijkt hem aardig gelukt. Vorig weekend ontwarde hij de asielknoop. Voor het eerst in twee jaar spreken federale ministers uit één mond. Of beter: ze zwijgen samen. Voor hij op reis naar Australië vertrekt, blikt Herman Van Rompuy terug op zijn werk. 'Het is verfrissend om nog eens een ploeg rond de tafel te hebben van mensen die naar elkaar luisteren.' Zo ver was het dus gekomen.

Bron: Zeno, door FILIP ROGIERS / Foto's JONAS LAMPENS

Lees meer "Zeno-interview met Herman Van Rompuy" »

13/07/2009

Zomerinterview in De Tijd

'Passie eindigt altijd in pijn. Dat tracht ik te vermijden'Foto: Ivan Put

De Tijd gaat deze zomer op zoek naar de persoonlijke passie van een  prominente Vlamingen. Na bankier Axel Miller vorige week, is het vandaag de beurt aan eerste minister Herman Van Rompuy die op het strand van De Haan onder meer de loutering van de kunst onder woorden brengt.

' Humor is een fantastisch wapen tegen de vergankelijkheid'

'Het laatste wat ik wil zijn, is passioneel', zegt de premier, en de toon is meteen gezet. Een gesprek over de loutering van kunst en woord, de zoektocht naar evenwicht en de melancholie die altijd om de hoek loert. 'De gedrevenheid interesseert mij niet. Het resultaat interesseert me. Ik ben te veel mensen tegengekomen die extreem gedreven zijn, maar nooit iets gerealiseerd hebben.'

Bron: De Tijd
Auteur: Ine Renson
Foto's: Ivan Put

Lees het artikel (pdf)

22/06/2009

Van Rompuy is er klaar voor

Tot de regionale regeringen zijn gevormd is het nog even temporiseren. Maar van zodra alle stof is gaan liggen wil ook Herman Van Rompuy zijn Federale Regering weer in een hogere versnelling laten schieten. Hoeveel politieke wil de coalitiepartners hebben valt nog af te wachten. De
premier zelf is er alvast helemaal klaar voor.

Lees meer
Bron: AMPERSAND

iAmpersand

15/06/2009

De Keien van de Wetstraat met Herman Van Rompuy

 Keien_button_vanrompuy    

Herbekijk De Keien van de Wetstraat met Herman Van Rompuy.

Bron: www.canvas.be

09/06/2009

Humo sprak met Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy

In het Nero-album ‘De roos van Sakhti’ uit 1997 hebben Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy een bescheiden bijrolletje. Dehaene, dan nog premier en bezorgd om het gat in zijn
begroting, belt naar uitvinder Adhémar: of die Begrotingsminister Van Rompuy kan besmetten met de ziekte van Midas, zodat alles wat die aanraakt in goud verandert. Ruim tien jaar later – hij is intussen zélf premier – staat Van Rompuy er alleen voor: Marc Sleen is met pensioen en Dehaene heeft zich
teruggetrokken in het Europees Parlement.

Bron: HUMO
Lees meer HUMO - 02-06-2009

26/05/2009

Interview in Het Laatste Nieuws: Premier Van Rompuy waarschuwt VOOR opbod aan beloften

Premier Van Rompuy waarschuwt VOOR opbod aan beloften
«Elke gegeven euro moet elders teruggepakt worden»

Van Rompuy waarschuwt de Vlaamse politici om niet te veel te beloven in de campagne.
«Het is goed dat de campagne over inhoud gaat, maar ze zou best niet uitmonden in een opbod alsof er de komende jaren geen begrotingsproblemen zullen zijn. Vlaanderen zal, net als de andere gewesten en de lokale besturen, een deel van de sanering op zich moeten nemen. Louter door de Financieringswet zullen de inkomsten van de Vlaamse regering volgend jaar met 1,5 tot 2 miljard euro dalen. Elke euro die als verkiezingscadeau wordt gegeven, moet elders teruggenomen worden.»

Bron: Het Laatste Nieuws
Luc Van der Kelen

Lees meer "Interview in Het Laatste Nieuws: Premier Van Rompuy waarschuwt VOOR opbod aan beloften" »

18/05/2009

Het eerste interview van GEERTRUI WINDELS, echtgenote van Herman Van Rompuy

Bron: Het Laatste Nieuws

Toen Herman premier werd, kreeg ik te horen: 'Innige deelneming, dank u, proficiat.' En: 'We bidden voor u!'

In het weekend vallen de kinderen thuis binnen, maar als het gesprek over politiek gaat, roepen de twee dochters: 'Ander onderwerp!'

Voor onze vakanties krijg ik carte blanche. Die zijn soms heel avontuurlijk, zoals met de Transsiberische Express naar Mongolië trekken en daar gaan paardrijden

«Vrouw van de premier of niet, ik doe nog steeds de was, de plas, de boodschappen, de tuin, de grote kuis»

Lees meer "Het eerste interview van GEERTRUI WINDELS, echtgenote van Herman Van Rompuy" »

14/04/2009

Herman Van Rompuy is 100 dagen premier

Uit “De Morgen”
Door Walter Pauli en Filip Rogiers

ERMAN de Eerste
Een aparte Kerstmis

Herman2160-(2) Kerstdag 2008 was even bevreemdend en wezenloos als het hele jaar 2008. Dat was begonnen met de regering-Verhofstadt III, die in maart de fakkel doorgaf aan Leterme I. Nog tijdens de zomer diende die haar ontslag in, waarna het kabinet toch verder sukkelde, tot de intussen welbekende Fortisaffaire zich afspeelde voor het oog van de camera's en Yves Leterme zijn eigen val veroorzaakte met zijn onhandige poging om zich vrij te pleiten. De impasse was totaal en werd nog versterkt doordat de koning op maandag 22 december ineens Wilfried Martens naar het paleis ontbood, als verkenner. Wilfried Martens! De Wetstraat verslikte zich bij het horen van het nieuws, commentatoren deden minnetjes en hekelden een doorzichtige poging om wat tijd te winnen.

Zo werd het Kerstmis. In twee bekende politieke families speelden zich parallel twee gelijkaardige discussies af.

Lees meer "Herman Van Rompuy is 100 dagen premier" »

31/03/2009

Interview in De Standaard

 'Yves Leterme in mijn regering: waarom niet?'

Van onze redactrices : Isabel Albers, Corry Hancké
Bron: www.destandaard.be

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) Voor de verkiezingen kunnen we moeilijk veel beslissen, geeft de premier toe. Maar op 8 juni begint hij aan het grote werk met vijf hete dossiers.

'Moe', zegt de premier als we hem op een stralende lentemiddag vragen hoe hij zich nu voelt op Wetstraat Zestien. En neen, dat komt niet door het zomeruur, maar door het keurslijf waar hij in geprangd zit. Ook interviews zijn niet meer hetzelfde. Hij moet zijn woorden nu wikken en wegen. 'Ik zou u van alles willen vertellen, maar een premier is geen vrij man. Ik zou dat erg vinden als ik wist dat ik dat nu nog tien jaar moest doen. Maar het is een korte pijn.' Brede glimlach. Meer dan 100 dagen premier is de man die nooit premier wilde worden nu, maar de zelfironie is hij niet verleerd.

Lees meer "Interview in De Standaard" »

27/03/2009

Herman van Rompuy te gast in "De Keien van de Wetstraat"

C_keien_maxibutton_vanrompuy

Herbekijk het programma

Bron: canvas.be

21/03/2009

Herman Van Rompuy in De Morgen


Herman Van Rompuy:
"Ik heb in mijn dagboek een zin van u overgeschreven: het idee dat liefde
de essentie is van de transcendentie, van het vermogen van de mens
om boven zichzelf uit te stijgen. Dat is in essentie een zeer
christelijke opvatting, ook al verwoordt u ze als ongelovige"

‘Waar ik aan twijfel, is of we opnieuw echt willen werken aan de
liefde. Het kan ook dat wat gaat domineren niet de liefde is, maar de onzekerheid,
de ongerustheid en de angst’

Bron: De Morgen
DOOR YVES DESMET EN JOS GEYSELS

Lees hier  het volledige interview

20/02/2009

Le premier ministre Belge reçoit Paris Match

LE PREMIER MINISTRE BELGE REÇOIT PARIS MATCH ET SE RÉVÈLE
AVEC ÉMOTION

Source: Paris Match
Un entretien avec André Gilain

Après la brève mission d'explorateur de Wilfried Martens, Herman Van Rompuy a prêté serment le 30 décembre dernier. "Contre son gré", comme il dit. Depuis, il a cependant tourné la page. S'il évite les déclarations tapageuses, il lui arrive de se livrer. Il l'a fait pour les lecteurs de Paris Match. Sur sa soudaine popularité, sur sa vie de famille, sur le terrible décès de ses parents, à une semaine d'intervalle, sur sa propre mort, sur le pape, sur ses goûts littéraires et sur ses films préféré. Sans oublier l'affaire Fortis…

Foto_parismatch

Lees meer "Le premier ministre Belge reçoit Paris Match " »