55 posts categorized "Toespraken"

02/02/2010

Discours d'acceptation du Doctorat honoris causa à l'Université catholique de Louvain-la-Neuve


C'est avec étonnement et émotion que j'ai appris la nouvelle que l'Université catholique de Louvainla-

neuve m'avait accordé le grade et les insignes du Doctorat honoris causa. Avec étonnement parce

que je n'ai encore rien prouvé en tant que Président du Conseil européen. J'ai eu la même réaction

que le Président Obama quand il a reçu le Prix Nobel de la Paix. Un grand honneur, mais est-ce que

je le mérite dès maintenant… ? Avec émotion parce que chaque fois qu'on parle d'université je

pense à feu mon père qui était professeur à la Katholieke Universiteit Leuven et qui lui était un vrai

docteur en sciences économiques, comme son fils, d'ailleurs, mon frère !

Lees meer "Discours d'acceptation du Doctorat honoris causa à l'Université catholique de Louvain-la-Neuve" »

16/11/2009

Toespraak over de “duurzame New Deal voor België”

Forum van de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling

Dames en heren,

Het is mij een groot genoegen om als Eerste Minister aanwezig te kunnen zijn op het Forum van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Het Forum staat voor een diepgaande reflectie over een duurzame toekomst. Dit denken is uiterst waardevol. Het is een denken in groep, in dialoog.

Lees meer "Toespraak over de “duurzame New Deal voor België”" »

15/11/2009

Toespraak op Koningsdag

 
Op de dag waarop het land Koningsdag viert, past het even stil te staan bij de persoon en het bewind van Koning Albert I. Op 23 december zal het immers honderd jaar geleden zijn, dat hij de troon besteeg.

Lees meer "Toespraak op Koningsdag " »

29/10/2009

Discours lors de la présentation du logo de la présidence européenne

Généralement la question inverse est posée : qu’est ce que l’Union apporte à un pays ?

Aujourd’hui, l’idée originale de notre rencontre consiste aussi à se demander ce que les 3 pays, l’Espagne, la Hongrie et la Belgique, apportent à l’Union.

L’Union n’est pas une entité abstraite, qui existerait en dehors des Etats Membres, c’est la somme des Etats Membres avec chacun sa personnalité et sa spécificité.

Lees meer "Discours lors de la présentation du logo de la présidence européenne" »

27/10/2009

Toespraak voor de feestelijke opening van het eerste industriële duurzame energie-eiland van Europa

Geachte aanwezigen,
Een eiland roept meerdere beelden op.  Mooie en minder mooie. Exotische en minder exotische. Wie “eiland” zegt, mijmert van palmbomen, blauwe zeeën en witte stranden. Een eiland als een unieke vakantieplek. Een eiland doet ons echter ook denken aan een isolement en vereenzaming. “Elk op zijn eiland blijven”, brengt ons niet vooruit in de samenleving. “No man is an island entire of itself; every man is a piece of the continent ; part of the main” zei Ernest Hemingway daarbij John Donne citerend (die deze woorden uitsprak in de 17e eeuw). Wat wel helpt, is anderen de hand reiken en bruggen bouwen. Bruggen tussen economie en ecologie bijvoorbeeld. Bruggen naar een duurzame toekomst…

Lees meer "Toespraak voor de feestelijke opening van het eerste industriële duurzame energie-eiland van Europa " »

26/10/2009

60th anniversary of the People's Republic of China.

Dear Ambassador,
Dear members of the Chinese-Belgian Chamber of Commerce,

Three weeks ago our country was honoured to welcome His Excellency Xi Jinping, the Vice-President of the People's Republic of China. The state visit provided an opportunity to strengthen the historical ties between our two countries. These relations date back to the 17th century, when the Jesuit missionary and astronomer, Ferdinand Verbiest, was at the Imperial Court.  Our opinions obviously differ in some areas but apart from that there is also a determination to further our cooperation, as underscored by the various agreements and treaties that have been signed recently along with several bilateral agreements that have been reached between companies. And as the icing on the cake, Vice-President Xi Jingping also concluded with the solemn opening of Europalia China.

Lees meer "60th anniversary of the People's Republic of China. " »

23/10/2009

Toespraak op huldiging van Jacques Rogge (Hertoginnedal)

Eerste Minister Herman Van Rompuy feliciteerde de IOC-voorzitter: “Het is voor België een hele eer dat een landgenoot leiding geeft aan de belangrijkste sportorganisatie ter wereld. Uw persoonlijke verdienste straalt af op de rest van het land.”

“Sportwedstrijden zijn de enige vorm van amusement waarvan je de afloop niet kent, hoe vaak je er ook heen gaat.” Deze uitspraak van de Amerikaanse toneelschrijver Neil Simon, past gelukkig niet op deze bijeenkomst (en ze is zelfs niet helemaal correct). Dit is hier ook geen sportwedstrijd. We zijn immers bijeen, precies omdat de uitslag bekend is. Onze landgenoot Jacques Rogge is opnieuw verkozen tot voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Lees meer "Toespraak op huldiging van Jacques Rogge (Hertoginnedal)" »

29/09/2009

Toespraak op de jaarlijkse ontmoeting VBO-regering

Het afgelopen jaar is op economisch gebied turbulent geweest. Exact een jaar geleden, in september 2008, werd rekening gehouden een verwachte economische groei van 1,2  procent voor 2009.  Spijtig genoeg is het helemaal anders uitgedraaid. De val van Lehman Brothers in de Verenigde Staten heeft een ongeziene wereldwijde bankencrisis veroorzaakt die op zijn beurt de reële economie heeft aangetast en daarna de overheidsbegrotingen. Het resultaat is de ergste crisis sinds de grote depressie van de jaren ‘30. 

6061_109_Dann

Lees meer "Toespraak op de jaarlijkse ontmoeting VBO-regering" »

16/09/2009

Toespraak van Herman Van Rompuy ter gelegenheid van de Startreceptie van Unizo

Res413997_4 Tussen de startreceptie van vorig jaar en die van dit jaar is er veel gebeurd dat noch u noch ik verwacht hadden. Voor u staat bijvoorbeeld een andere Eerste Minister. Vorig jaar stonden we in het midden van een financiële crisis. Het debacle van het financieel systeem duwde ons sindsdien in de grootste economische recessie sinds 1945 en in een budgettaire crisis. Alle inspanningen van de jaren tachtig en negentig werden weggeblazen. De nieuwe problemen verscherpen nog de structurele problemen waarmee alle geïndustrialiseerde landen al langer kampen. Ik denk dan aan de financiering van de vergrijzing, het lage niveau van de uitkeringen, de concurrentiekracht van onze ondernemingen en specifiek in ons land, de te lage werkgelegenheidsgraad – hoewel er aanzienlijke verschillen zijn tussen de Gewesten.

Lees meer "Toespraak van Herman Van Rompuy ter gelegenheid van de Startreceptie van Unizo" »

14/09/2009

Speech by Herman Van Rompuy for the opening of Space Week 2009

Escaping the earth's gravity is the oldest dream of human beings but Icarus' flight ending in a fall, convinced us that we could never succeed in this endeavour. In the 19th century Jules Verne nonetheless imagined it was possible but he drew the wrong scientific and technological conclusions. However, in the light of these conclusions no less, it became clear that space travel is not so much a question of dreaming but primarily of knowledge. 

Spaceweek

Lees meer "Speech by Herman Van Rompuy for the opening of Space Week 2009" »

13/09/2009

Toespraak op de Opening Jaarbeurs Accenta

Dames en Heren,
Het doet mij genoegen om aanwezig te kunnen zijn op de opening van de internationale Accenta jaarbeurs in Flanders Expo te Gent . Met blikvangers zoals het UNIZO-dorp voor Jonge Ondernemingen, het opleidsingsbos, de Space Week en met als speciale gast de Turkse stadsregio Izmir is deze jaarbeurs een boeiend trefpunt van ondernemers en handelaars uit Europa en verder, een ontmoetingsplaats van wetenschap en techniek. Deze jaarbeurs kunnen we het hedendaagse equivalent noemen van de jaarmarkten in het Brugge van de twaalfde en de dertiende eeuw en van het Antwerpen in de vijftiende eeuw.

Accentakl

Lees meer "Toespraak op de Opening Jaarbeurs Accenta" »

11/09/2009

Toespraak ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Grensinspectiepost in de haven van Zeebrugge

Borders offer both opportunities and threats. Grenzen bieden kansen en bedreigingen. Sinds oudsher gaan ze gepaard met menselijke economische activiteit en genereren ze inkomsten. Tegelijk echter zijn ze doelwit van criminaliteit, vijandige acties en illegale praktijken.
Als land aan een buitengrens van een steeds groter wordend Europees verbond moeten we hier gepast mee omgaan. We moeten de kansen die deze grens ons biedt ten volle benutten.  De bedreigingen moeten we met de grootste zorg en doortastendheid benaderen.  

Lees meer "Toespraak ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Grensinspectiepost in de haven van Zeebrugge " »

10/09/2009

Prime Minister Herman Van Rompuy's introduction to Wilfried Martens' book, “Europe : I Struggle, I Overcome”


This book is more than just “memoires”. But an important part is.
Writing memoires is an extremely sensitive business. Authors can try as hard as they wish but their works are easily considered not as the truth but as the author's own version of the truth. There is always a temptation to regard a person's memoires as an ‘apologia pro vita sua’.

Lees meer "Prime Minister Herman Van Rompuy's introduction to Wilfried Martens' book, “Europe : I Struggle, I Overcome”" »

Toespraak Eerste Minister Herman Van Rompuy op het VBO-colloquium “Generatiepact”

Voorzitter, genodigden,

Wij staan vandaag in een andere wereld dan toen het Generatiepact in 2009 werd gesloten. Toen had niemand ooit vermoed dat een financiële crisis mogelijk was. Het debacle van het financieel systeem duwde ons in de grootste economische recessie sinds 1945 en in een budgettaire crisis. Alle inspanningen van de jaren tachtig en negentig werden weggeblazen. De nieuwe problemen als gevolg daarvan verscherpen nog de structurele problemen waarmee alle geïndustrialiseerde landen al langer kampen. Ik denk dan aan de financiering van de vergrijzing, het lage niveau van de uitkeringen, de concurrentiekracht van onze ondernemingen en specifiek in ons land, de te lage werkgelegenheidsgraad – hoewel er aanzienlijke verschillen zijn tussen de Gewesten.

Lees meer "Toespraak Eerste Minister Herman Van Rompuy op het VBO-colloquium “Generatiepact”" »

09/09/2009

Speech concluding the Conference “Climate and Jobs” on 9 September 2009

Your Royal Highnessess,
Madam Commissioner,
Ladies and gentlemen,

It is a great honour for me to present some concluding remarks at the end of this stimulating conference.
The fact that we came together today to consider employment opportunities and challenges associated with climate-related issues is largely due to the catalytic role played by the European Commission regarding climate change. 

Lees meer "Speech concluding the Conference “Climate and Jobs” on 9 September 2009" »

29/06/2009

Toespraak van premier Herman Van Rompuy op de herdenking van Anton van Wilderode

In 1971 werd Anton van Wilderode door de gemeente Sint-Niklaas gevraagd om een uurtje per week Nederlands te geven aan de Stedelijke Academie. Het schijnt dat een schepen van destijds hiervan als volgt verslag uitbracht op de gemeenteraad: “We hebben Van Wilderode gevraagd maar die heeft niet aanvaard; daarom hebben we Coupé moeten nemen, maar dat is afwachten wat het wordt!”

Van Wilderode-Coupé een innerlijke tweeling, naast de echte tweelingbroer die hij al had, Filemon die meer het tekentalent dan het schrijverstalent van hun vader had geërfd?
Zelf ontmoette ik Anton Van Wilderode pas voor het eerst in 1990, toen de freelheid van de ouderdom al had toegeslagen en toen zijn stem die kwetsbaarheid nog meer onderstreepte. Hij werd ereburger van Beersel, mijn buurgemeente.

Lees meer "Toespraak van premier Herman Van Rompuy op de herdenking van Anton van Wilderode" »

24/06/2009

Toespraak van Eerste Minister Herman Van Rompuy bij de inhuldiging van het C-power windturbinepark op de Thorntonbank (Noordzee)

Dames en heren,_DSC1443

Vandaag vieren we een primeur, de eerste windmolens in de Belgische Noordzee. Deze molens prijken statig op de zogenaamde “Thorntonbank”. John Thornton,  die zijn naam aan de zandbank verleende was in de 18de eeuw een beroemde Britse maritieme cartograaf. De kaarten van Thornton werden gedurende lange tijd gezien als “de bijbel” voor de zeevaarder. Thornton was een visionair en pionier. Hij gaf de goede richting aan.

Dat we hier vandaag de opening van het eerste windmolenpark op de Belgische Noordzee mogen vieren, hebben we ook te danken aan “visionairen” die de goede richting hebben aangegeven: wetenschappers, ondernemers en beleidsmensen, uit binnen- en buitenland.

 

Lees meer "Toespraak van Eerste Minister Herman Van Rompuy bij de inhuldiging van het C-power windturbinepark op de Thorntonbank (Noordzee)" »

Toespraak van Herman Van Rompuy op voorstelling selectie van het Belgian Paralympic Committee voor de Paralympische Winterspelen 2010

Dit is een dag om fier te zijn. Fier omdat ons land iemand kan afvaardigen naar de komende Paralympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. Natascha De Troyer is niet aan haar proefstuk toe. Ze nam ook deel aan de vorige Paralympische Winterspelen, deze van 2006 in Turijn. Je moet het maar doen: met een visuele handicap skiën op Olympisch niveau, dat wil zeggen op de latten tegen 70 per uur zonder dat je kunt zien waar de bocht begint en hoe steil de afdaling is, maar afgaand op de richtlijnen van je begeleider. Een voorbeeld van vertrouwen en van zelfdiscipline. Ik heb al moeite met beide ogen wijd open.

Lees meer "Toespraak van Herman Van Rompuy op voorstelling selectie van het Belgian Paralympic Committee voor de Paralympische Winterspelen 2010" »

16/06/2009

Hoog comité voor een nieuwe financiële architectuur

Het Hoog comité voor een nieuwe financiële architectuur, ook Comité Lamfalussy genaamd, heeft zijn eindverslag voorgesteld. Eind 2008 had de regering besloten een Hoog Comité voor een nieuwe Financiële Architectuur onder het voorzitterschap van baron prof. em. dr Alexandre Lamfalussy op te richten naar aanleiding van de financiële crisis. De regering wilde op die manier een gezonde en duidelijke basis scheppen om het vertrouwen in de financiële en banksector te herstellen.

Lees meer "Hoog comité voor een nieuwe financiële architectuur" »

20/05/2009

Toespraak van premier Herman Van Rompuy op federatiefeest Betiad (Turkse middenstandskoepel)

Een Turks spreekwoord zegt: “Met één hand kun je niets, met twee handen kun je al klappen.” Vandaag hebben zes verenigingen de handen in elkaar geslagen. Dit is, vanuit het standpunt van het spreekwoord, al een trio: een trio is een orkest en maakt muziek.

Net zoals bij een orkest de verschillende instrumenten een harmonie creëren, zo is het ook het in zakenleven de samenwerking die zorgt voor volume en aanwezigheid. Ik wens BETIAD en haar zes aangesloten verenigingen te feliciteren met deze samenwerking. Samen zijn we sterk. Samen zijn jullie sterk.

Lees meer "Toespraak van premier Herman Van Rompuy op federatiefeest Betiad (Turkse middenstandskoepel)" »