26 posts categorized "Wetstraat_16"

13/10/2009

Regeringsverklaring

Na het bereiken van een akkoord over de begroting heeft de premier zijn beleidsverklaring voorgelezen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers

State_of_union1


Lees de beleidsverklaring op www.premier.be

Interview door Stef Wauters (VTM) met premier

Morgen begint in de kamer het debat over de begroting, vrijdag volgt de stemming. In afwachting daarvan gaf premier van Rompuy al wat meer uitleg over de maatregelen aan Stef Wauters.

Bron: VTM

Vtm
 

07/10/2009

Officieel bezoek van vicepresident van China Xi Jinping

In het kader van zijn rondreis door Europa brengt de vicepresident van China Xi Jinping van 7 tot 10 oktober een officieel bezoek aan België.  Gisterennamiddag ontvingen eerste minister Herman Van Rompuy en minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme vicepresident Xi Jinping in Hertoginnedal. Tijdens de ontmoeting ondertekenden ze een aantal akkoorden in aanwezigheid van de Belgische en Chinese delegaties.  Meer foto's

Bezoek-Chinese-Vice-president-XI-JIN-PING-2009-(13)

04/06/2009

Herman Van Rompuy bezocht Belgische militairen in Afghanistan

De eerste minister heeft tijdens het pinksterweekend een bezoek gebracht aan de ongeveer 500 Belgische militairen die op dit ogenblik in Afghanistan opereren in het kader van ISAF, de NAVO-missie in dit Centraal-Aziatische land.
Van de 527 Belgische soldaten die zich in Afghanistan bevinden, zijn de meeste (300) gelegeerd in Kaboel, waar ze de luchthaven bewaken. Er bevinden zich ook soldaten in Kunduz, in het noorden, waar ze actief zijn op het vlak van ontmijning en de opleiding van het Afghaanse leger, en in Kandahar, in het zuiden, waar de Belgische F-16’s luchtsteun bieden aan ISAF.
Begin april had de regering beslist om de Belgische hulp in Afghanistan te verhogen, zowel op militair als op civiel vlak.

Lees meer "Herman Van Rompuy bezocht Belgische militairen in Afghanistan" »

26/05/2009

Interview in Het Laatste Nieuws: Premier Van Rompuy waarschuwt VOOR opbod aan beloften

Premier Van Rompuy waarschuwt VOOR opbod aan beloften
«Elke gegeven euro moet elders teruggepakt worden»

Van Rompuy waarschuwt de Vlaamse politici om niet te veel te beloven in de campagne.
«Het is goed dat de campagne over inhoud gaat, maar ze zou best niet uitmonden in een opbod alsof er de komende jaren geen begrotingsproblemen zullen zijn. Vlaanderen zal, net als de andere gewesten en de lokale besturen, een deel van de sanering op zich moeten nemen. Louter door de Financieringswet zullen de inkomsten van de Vlaamse regering volgend jaar met 1,5 tot 2 miljard euro dalen. Elke euro die als verkiezingscadeau wordt gegeven, moet elders teruggenomen worden.»

Bron: Het Laatste Nieuws
Luc Van der Kelen

Lees meer "Interview in Het Laatste Nieuws: Premier Van Rompuy waarschuwt VOOR opbod aan beloften" »

18/05/2009

Het eerste interview van GEERTRUI WINDELS, echtgenote van Herman Van Rompuy

Bron: Het Laatste Nieuws

Toen Herman premier werd, kreeg ik te horen: 'Innige deelneming, dank u, proficiat.' En: 'We bidden voor u!'

In het weekend vallen de kinderen thuis binnen, maar als het gesprek over politiek gaat, roepen de twee dochters: 'Ander onderwerp!'

Voor onze vakanties krijg ik carte blanche. Die zijn soms heel avontuurlijk, zoals met de Transsiberische Express naar Mongolië trekken en daar gaan paardrijden

«Vrouw van de premier of niet, ik doe nog steeds de was, de plas, de boodschappen, de tuin, de grote kuis»

Lees meer "Het eerste interview van GEERTRUI WINDELS, echtgenote van Herman Van Rompuy" »

09/05/2009

Banner1

Het bestrijden van de huidige financiële en economische crisis is voor alle beleidsvoerders in alle landen onontgonnen terrein. Er lagen en liggen geen pasklare en zelfs geen theoretische schema's klaar. De financiële instellingen redden, beleid voeren voor relance, herstel van de concurrentiekracht en de werkgelegenheid en de uitdagende begrotingsopmaak vragen niet om spektakel, maar om rustig en wijs beleid.

Lees meer "" »

06/05/2009

Toespraak op de "Solidaritest Awards"

De twee menselijke drijfveren die de samenleving draaiende houden zijn : creativiteit en solidariteit. Creativiteit en solidariteit zijn de drijvende krachten van de samenleving, omdat ze allebei te maken hebben met verantwoordelijkheid en ook een uitdrukking zijn van verantwoordelijkheid: enerzijds de verantwoordelijkheid om “onze talenten te gebruiken”, anderzijds de verantwoordelijkheid om “de hoeder van onze broeder” te zijn.

De creativiteit zorgt ervoor dat de samenleving vooruitgaat. De solidariteit moet ervoor zorgen dat daarbij niemand (te ver) achterblijft.

Lees meer "Toespraak op de "Solidaritest Awards"" »

28/04/2009

Speech for the General Council of FORUM 187


Mr President, Mr Secretary-General,
Ladies and Gentlemen,

A few weeks ago I received an invitation to speak to this Forum this afternoon. I found this opportunity to speak to such a worthy gathering of Belgian and non-Belgian companies important. I am therefore honoured to be able to attend your general meeting and to be able to express a few ideas. It will come as no surprise to you in this context that I am going to speak about the global financial and economic crisis now raging. Belgium is not immune to this dire situation. Nonetheless, the question is how we intend to address this issue, knowing that we as a small country do not have the power to solve this problem alone and by ourselves.

Lees meer "Speech for the General Council of FORUM 187" »

Toespraak bij viering 50 jaar FVIB

De naam van uw vierende federatie én de verzamelnaam van uw beroepssectoren heeft iets merkwaardigs: “vrije en intellectuele beroepen”, dat klinkt in mijn oren haast als een tautologie (misschien zelfs een pleonasme). Immers, is intellectueel niet gelijk aan vrij? Het hoort althans zo te zijn: wie intellectueel is, moet vrij kunnen denken. En wie zich vrij voelt, heeft een intellectuele reflex. Ik vroeg me af of politicus een ‘vrij en intellectueel’ beroep is ? Soms vogel-vrij en soms badend in emotionaliteit !

Lees meer "Toespraak bij viering 50 jaar FVIB" »

14/04/2009

Herman Van Rompuy is 100 dagen premier

Uit “De Morgen”
Door Walter Pauli en Filip Rogiers

ERMAN de Eerste
Een aparte Kerstmis

Herman2160-(2) Kerstdag 2008 was even bevreemdend en wezenloos als het hele jaar 2008. Dat was begonnen met de regering-Verhofstadt III, die in maart de fakkel doorgaf aan Leterme I. Nog tijdens de zomer diende die haar ontslag in, waarna het kabinet toch verder sukkelde, tot de intussen welbekende Fortisaffaire zich afspeelde voor het oog van de camera's en Yves Leterme zijn eigen val veroorzaakte met zijn onhandige poging om zich vrij te pleiten. De impasse was totaal en werd nog versterkt doordat de koning op maandag 22 december ineens Wilfried Martens naar het paleis ontbood, als verkenner. Wilfried Martens! De Wetstraat verslikte zich bij het horen van het nieuws, commentatoren deden minnetjes en hekelden een doorzichtige poging om wat tijd te winnen.

Zo werd het Kerstmis. In twee bekende politieke families speelden zich parallel twee gelijkaardige discussies af.

Lees meer "Herman Van Rompuy is 100 dagen premier" »

01/04/2009

Slottoespraak ter gelegenheid van ‘Seminarie Metro’

"Indien we willen streven naar een duurzame mobiliteit in Brussel dan kunnen we niet zonder verdere investeringen in de metro"

Aan de vóóravond van een grote stap vooruit in de exploitatiemogelijkheden van het Brusselse metronet, is het mij een waar genoegen U hier vandaag te kunnen toespreken over het belang van het metronet in Brussel. De Brusselse metro ligt me overigens nauw aan het hart. In de eerste plaats als gebruiker !
De metro biedt een enorme meerwaarde voor het stedelijke leven van en in Brussel, de hoofdstad van het België en Europa.  Maar ook een metropool met ruim 1 miljoen inwoners en waar dagelijks 360.000 pendelaars toekomen.

Lees meer "Slottoespraak ter gelegenheid van ‘Seminarie Metro’" »

31/03/2009

Interview in De Standaard

 'Yves Leterme in mijn regering: waarom niet?'

Van onze redactrices : Isabel Albers, Corry Hancké
Bron: www.destandaard.be

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) Voor de verkiezingen kunnen we moeilijk veel beslissen, geeft de premier toe. Maar op 8 juni begint hij aan het grote werk met vijf hete dossiers.

'Moe', zegt de premier als we hem op een stralende lentemiddag vragen hoe hij zich nu voelt op Wetstraat Zestien. En neen, dat komt niet door het zomeruur, maar door het keurslijf waar hij in geprangd zit. Ook interviews zijn niet meer hetzelfde. Hij moet zijn woorden nu wikken en wegen. 'Ik zou u van alles willen vertellen, maar een premier is geen vrij man. Ik zou dat erg vinden als ik wist dat ik dat nu nog tien jaar moest doen. Maar het is een korte pijn.' Brede glimlach. Meer dan 100 dagen premier is de man die nooit premier wilde worden nu, maar de zelfironie is hij niet verleerd.

Lees meer "Interview in De Standaard" »

27/03/2009

Herman van Rompuy te gast in "De Keien van de Wetstraat"

C_keien_maxibutton_vanrompuy

Herbekijk het programma

Bron: canvas.be

26/03/2009

Speech at European Business Summit

Daring and Caring: Europe Can Lead

I accepted with honour and pleasure the invitation of the Federation of Belgian Enterprises to make a brief statement to you today – at the start of the first plenary session – during  this 7th edition of “the European Business Summit”.
Apparently there are over 2,000 of you – well over 65 different nationalities -  eager and committed to spend two days reflecting on the current economic, environmental and social challenges and the policies needed to face them. Your excellent turnout is a clear demonstration of the relevance of this issue.  

Lees meer "Speech at European Business Summit" »

24/03/2009

Openingswoord op Voka-debat

“Samen de crisis bestrijden”

De huidige economische en financiële crisis is in menig opzicht uniek, anders dan in de jaren dertig en in de jaren zeventig.
De problemen vandaag vinden hun oorsprong in de Verenigde Staten. De mondialisering van de financiële markten bracht mede dat dubieuze producten verspreid over geheel de wereld zodat de ‘Zusammenbruch’ in de VS een gelijktijdige crisis overal veroorzaakte. Anders dan bij eerdere moeilijke tijden verloopt deze crisis synchroon, niet asymmetrisch waarbij een achteruitgang in dat deel van de wereld goedgemaakt of gemilderd wordt door een vooruitgang elders. Vandaag zijn ook China en Japan getroffen.
De recente crisis trof het hart van het economisch systeem : de banken. Geld vormt het bloed van de economie. De waarde van het geld hangt af van het vertrouwen dat men er in heeft. Welnu als mensen niet meer zeker zijn van de waarde van hun spaargeld, waarvoor ze gewerkt hebben is de basis van elk vertrouwen weg. Daarom is stabiliteit van financiële instellingen essentieel voor het vertrouwen van verbruikers. Daarom waren de reddingsplannen bij ons en elders zo belangrijk.
Daarom zijn de recente plannen in de VSA zo belangrijk.

Lees meer "Openingswoord op Voka-debat " »

21/03/2009

Herman Van Rompuy in De Morgen


Herman Van Rompuy:
"Ik heb in mijn dagboek een zin van u overgeschreven: het idee dat liefde
de essentie is van de transcendentie, van het vermogen van de mens
om boven zichzelf uit te stijgen. Dat is in essentie een zeer
christelijke opvatting, ook al verwoordt u ze als ongelovige"

‘Waar ik aan twijfel, is of we opnieuw echt willen werken aan de
liefde. Het kan ook dat wat gaat domineren niet de liefde is, maar de onzekerheid,
de ongerustheid en de angst’

Bron: De Morgen
DOOR YVES DESMET EN JOS GEYSELS

Lees hier  het volledige interview

20/03/2009

Toespraak op Brussels Forum

Mr. Chairman,
Ladies and Gentlemen,

I thank everyone who has given me the opportunity to open the fourth session of the Brussels Forum.
In Ancient Rome, the word “Forum” meant any public place for meeting or discussion.
It was probably difficult to imagine in those days, that more than 2000 years later, the same word would be used for describing a closed meeting in a private hotel, to discuss a subject as complex as the subject of transatlantic relations, in a city that cannot compete with the architecture of monumental Rome.
But I do appreciate that the German Marshall Fund remains committed to Brussels as the venue for organizing the Forum. I encourage them to confirm their choice and to further develop the conference into a real partnership event. You can count on the continued support of the Belgian government.

Lees meer "Toespraak op Brussels Forum" »

18/03/2009

 

“Eerste Minister Herman Van Rompuy verheugt zich over de beslissing van de President van de Republiek Frankrijk om opnieuw volledig te willen deel uitmaken van alle structuren van de NAVO. Dit is een belangrijke stap. Frankrijk heeft steeds een centrale rol gespeeld in de Europese veiligheid- en defensievraagstukken. België kan daarvan getuigen als bevriend buurland. Hij wenst President Sarkozy en de Franse regering veel succes toe bij deze stap die ondertussen door de Assemblee nationale te Parijs werd bekrachtigd. België steunt deze stap ten volle. »

17/03/2009

Speech by Belgian Prime Minister Herman Van Rompuy for the Ad Hoc Council


“The global financial and economic crisis: issues for the EU and European business”

Ladies and gentlemen,

I feel honoured to address this distinguished audience, the members of the Ad Hoc Council. This is my second opportunity to address you within a short period of time. The last time, I was Speaker of the Belgian Parliament and I talked only about Belgium. I feel honoured but face a daunting task: to speak as the 11th speaker of a two-day conference on the financial and economic crisis. Ten eminent speakers have already shed light on this subject prior to me. Ten speeches tackled the same subject: this severe and global economic and financial crisis. It is hard to avoid feeling a swell of pessimism when reading the titles of all these speeches. But today's fine lunch will help cheer us up a bit. I hope my short contribution will add to a more positive mood. Indeed, I shall try to bring a message of hope.

Lees meer "Speech by Belgian Prime Minister Herman Van Rompuy for the Ad Hoc Council" »